Da`wah til muslimer med fejlagtige troslærer

Taler: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthaymîn (d. 1421)

Kilde:

 

Spørgsmål: Visse kaldere foretrækker at indlede kaldet med andre ting inden troslæren – som de anser for at være en prøvelse. Vi vil gerne have at De klarlægger dette.

Svar: Hvis du kalder de vantro til islâm, er det obligatorisk at starte med Tawhîd. Profeten  sendte Mu`âdh til Yemen og sagde:

(1395) ادْعُهُمْ إِلَى شَهَادَةِ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ، وَأَنِّي رَسُولُ اللَّهِ

(1458) فَلْيَكُنْ أَوَّلَ مَا تَدْعُوهُمْ إِلَيْهِ عِبَادَةُ اللَّهِ

“(Lad det første som) du kalder dem til være trosbekendelsen at der ikke findes nogen sand gud undtagen Allâh…” (al-Bukhârî 1395, 1458 og Muslim 19)

Skulle målgruppen derimod være muslimer med fejlagtige troslærer, skal du ikke konfrontere dem ved at fordømme deres troslærer. Thi de tror at de er fra religionen. I stedet skal du opfordre dem til bøn, velgørenhed, faste og pilgrimsfærd – for at få dem til at føle sig trygge med dig. Derefter forklarer du til dem at deres troslære er forkert.

Der er altså en forskel mellem de forskellige målgrupper som du vil nå. Hvis du indleder dit kald til den vantro med Tawhîd og han afviser det, så er han vantro under alle omstændigheder. Men den anden er muslim som har gjort en fejl med sin innovation og troede at det var korrekt. Således skal vi ikke konfrontere ham med kritik. Det kan resultere i, at han forsvinder og ikke accepterer noget fra dig.

Kald ham til ting som der ikke er forskellige meninger om – som bønnen, velgørenhed, fasten og pilgrimsfærd. Derefter, efter at de er blevet trygge med dig og indset at dét du siger er sandt, bliver det meget nemt at indlede emnet med dem og forklare til dem at deres innovationer er forbudte og obligatoriske at undgå.