al-Fawzân om at tage viden fra én som ikke gør Tabdî` på Djahm bin Safwân

Taler: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Kilde:

 

Spørgsmål: Der findes folk som siger at man bør tage kundskab fra alle som er kyndige – selv hvis de ikke skulle anse Djahm bin Safwân for at være en innovator. De siger:

“Du skal ikke bryde dig om at han ikke gør Tabdî` på ham. Tag kundskab fra ham.”

Er det korrekt?

Svar: Det er ikke korrekt. Kundskab tages kun fra de lærde som følger kundskab og er kendt for den. Hvad angår den som spreder innovationer og tager let på dem, tager man ikke kundskab fra ham. Denne person påvirker dem som sidder med ham og lærer af ham – da han tager let på innovationer.

Hvis det går så langt at Djahm bin Safwân ikke anses for at være en innovator, kan man spørge sig hvem der så anses for at være en innovator. Djahm bin Safwân er endda blevet erklæret vantro! Han sagde at Qur’ânen er skabt og at Allâh ikke taler. Han benægtede én af Allâhs egenskaber. Han beskrev Allâh med ufuldkommenhed.

Allâh جَلَّ وَ عَلَا fordømte afgudsdyrkerne fordi de dyrkede statuerne som ikke taler med dem. Allâh جَلَّ وَ عَلَا sagde om dem som dyrkede kalven:

أَلَمْ يَرَوْاْ أَنَّهُ لاَ يُكَلِّمُهُمْ

“Kunne de ikke se, at den hverken talte til dem…” (7:148)

Og Ibrâhîm عَلَيْهِ السَّلَامُ sagde til sin fader:

يَا أَبَتِ لِمَ تَعْبُدُ مَا لَا يَسْمَعُ وَلَا يُبْصِرُ وَلَا يُغْنِي عَنكَ شَيْئًا

“Fader! Hvorfor tilbeder du noget, der hverken kan høre eller se og ikke er dig til nogen gavn?” (19:42)

Den som siger at Djahm bin Safwân kun er innovator eller at han slet ikke er én, spreder i virkeligheden innovationer og tager let på dem.