Tilbageholdelse af studiebidrag fra en nærig far

Taler: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthaymîn (d. 1421)

Kilde:

 

Spørgsmål: En kvinde har barn som får studiebidrag. Hans far er nærig og kræver at alle penge i huset går til ham. Kvinden tilbageholder studiebidraget fra manden, eftersom hun siger at hun forsørger barnet og køber nødvendigeder til hjemmet for det. Hun mener, at hvis hun beder manden om penge, vil han nægte at give hende nogen – og hun vil til dels undgå skænderi. Hvad siger De om det?

Svar: Det hun tilbageholder fra faderen for at forsørge sin søn er harmløst. Hun må dog ikke bruge sønnens penge for at købe nødvedigheder til hjemmet. Det er faderens ansvar. Hun må derimod tage fra faderens penge og købe ting til hjemmet, selvom han ikke ved det. Hind bint `Utbah رَضِيَ اللهُ عَنْهَا sagde:

يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنَّ أَبَا سُفْيَانَ رَجُلٌ شَحِيحٌ لاَ يُعْطِينِي مِنَ النَّفَقَةِ مَا يَكْفِينِي وَيَكْفِي بَنِيَّ إِلاَّ مَا أَخَذْتُ مِنْ مَالِهِ بِغَيْرِ عِلْمِهِ

فَهَلْ عَلَىَّ فِي ذَلِكَ مِنْ جُنَاحٍ

“Allâhs sendebud! Abû Sufyân er en nærig mand; han giver ikke tilstrækkelig som børnene og jeg har brug for, udover det, jeg tager uden hans viden. Er jeg syndig på grund af det?”

Allâhs sendebud صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم sagde:

خُذِي مِنْ مَالِهِ بِالْمَعْرُوفِ مَا يَكْفِيكِ وَيَكْفِي بَنِيكِ

“Tag det, som er tilstrækkelig for dig og børnene.” (Muslim 1714)

Spørgsmål: Må sønnen selv tilbageholde egne penge for at leve af dem, hvis han er bange for faderen?

Svar: Så længe han har behov for forsørgelse, er der intet problem i at han tilbageholder dem fra faderen.