Tavshed om Ahl-ul-Bid`a på grund af interesse

Taler: `Allâmah Zayd bin Muhammad al-Madkhalî (d. 1435)

Kilde: al-Adjwibah al-Athariyyah `an-il-Masâ’il al-Manhadjiyyah, side 107

Spørgsmål: Hører det til Salafs manhadj at tie om Ahl-ul-Bid`as kaldere for at opnå visse fordele? Hører det til Salafs manhadj at hverken gøre Tabdî` på innovatoren eller advare imod ham for at opnå visse fordele?

Svar: Det hører ikke til Salafs manhadj at tie om Ahl-ul-Bid`as kaldere for at opnå visse fordele. Thi udbredte innovationer i samfundet ødelægger borgerne. Der er ingen tvivl om at afværge ulemper har fordel over at opnå fordele. Ligeledes er det ikke tilladt at tie om innovatorens innovationer. At tie om dem skader samfundet. Hans innovationer skal nævnes. Der skal advares imod dem af velvilje for muslimerne. Alt dette afhænger selvfølgelig af den materielle og immaterielle evne til at gøre det. Profeten  sagde:

مَنْ رَأَى مِنْكُمْ مُنْكَرًا فَلْيُغَيِّرْهُ بِيَدِهِ فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِلِسَانِهِ فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِقَلْبِهِ وَذَلِكَ أَضْعَفُ الإِيمَانِ

“Ser en af jer noget ondt, skal han fjerne det med hånden. Er han ikke i stand til det, skal han gøre det med munden. Er han ikke i stand til det, skal han foragte det med hjertet – og det er den svageste îmân.” (Muslim 49)

At lade innovationer blive spredt og tie om deres kaldere er en måde at lade det onde forblive uforandret. Det er ikke tilladt i den islamiske forskrift som profeten  har forkyndet fra Allâh.