Små børn i rækker

Taler: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthaymîn

Kilde:

 

Spørgsmål: Er det tilladt for imâmen at fjerne et barn fra rækken hvis det er yngre end syv år?

Svar: Det er hverken tilladt for imâmen eller nogen anden at fjerne et barn fra rækken så længe det ikke larmer, går frem og tilbage mellem rækkerne – eller forstyrrer på en anden måde. I så fald må du tage barnet ud og gøre dets formynder opmærksom på, at han synder hvis han tier om sin søns eller broders forstyrrelser. Ellers er det ikke tilladt at fjerne barnet. Børnene skal forblive på sine pladser. Profeten صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم sagde:

مَنْ سَبَقَ إِلَى مَاءٍ لَمْ يَسْبِقْهُ إِلَيْهِ مُسْلِمٌ فَهُوَ لَهُ

“Den, der når frem til en plads først, har mest ret til den.” [Abû Dâwûd (3071), al-Bayhaqî (6/142) og at-Tabarânî (2/76/1). Svag ifølge al-Albânî i “Irwâ’-ul-Ghalîl” (1554)]

Angående profetens صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم ord:

لِيَلِنِي مِنْكُمْ أُولُو الأَحْلاَمِ وَالنُّهَى

“Lad jeres kønsmodne og fornuftige stå bag mig” (Muslim 432)

befalede sendebudet صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم kun at de kønsmodne og fornuftige skulle stå bag ham. Havde han sagt, at ingen andre end de kønsmodne og fornuftige skulle stå bag ham, ville han have fjernet de små derfra. Men han sagde:

“Lad…”

Der er en ordre og ingen forbud. Han befalede de kønsmodne og fornuftige at stå bag ham.

Derudover kan de små blive påvirket af, at blive fjernet. Måske begynder de at hade personen som tog dem væk, moskéen og samlingen. Det kan påvirke dem i fremtiden. Børn glemmer ikke. Tænk eksempelvis på dig selv, da du var barn og nogen slog dig. Du har stadig ikke glemt det.