Rabî` al-Madkhalî om forskellen mellem profet og sendebud

Forfatter: `Allâmah Rabî` bin Hâdî al-Madkhalî

Kilde: Sharh `Aqîdat-is-Salaf wa Ashâb-il-Hadîth, side 24-25

Der nævnes ulige forskelle mellem et sendebud og en profet. Én af dem er de lærdes kendte adskillelse:

“Et sendebud er en person som tager imod åbenbaringer og påbydes at forkynde dem, mens en profet er en person som tager imod åbenbaringer og ikke påbydes at forkynde dem.”

Denne definition er dog ikke korrekt. I helhed forkynder profeter, men de er ikke pålagt at kalde de vantro. De forkynder altså kun til et folk som allerede har en særskilt forskrift. Eksempel på dette er israelitterne. Der fandtes mange profeter صَلَّى اللهُ عَلَيْهِم وَ سَلَّم blandt dem. Dog blev de ikke sendt til andre end israelitterne. Allâh تَبَارَكَ وَ تَعَالَى sagde:

إِنَّا أَنزَلْنَا التَّوْرَاةَ فِيهَا هُدًى وَنُورٌ يَحْكُمُ بِهَا النَّبِيُّونَ الَّذِينَ أَسْلَمُواْ لِلَّذِينَ هَادُواْ وَالرَّبَّانِيُّونَ وَالأَحْبَارُ بِمَا اسْتُحْفِظُواْ مِن كِتَابِ اللّهِ وَكَانُواْ عَلَيْهِ شُهَدَاء

“Vi sendte Toraen ned med retledning og lys, for at profeterne, der havde overgivet sig til Allâh, og ligeledes rabbinerne og de skriftkloge kunne dømme for dem, der var jøder, efter det af Allâhs skrift, som de var blevet betroet, og som de var vidner på.” (5:44)

Dette er et kuriosum fra Shaykh-ul-Islâm Ibn Taymiyyahs bog “an-Nubuwwât”. Han går dybt ind i emnet, men dette er sammendraget kort sagt. Han sagde:

“En profet er en person som får åbenbaring fra Allâh og forkynder dét, som Allâh har åbenbaret til ham. Når han derefter sendes til et folk som opponerer sig Allâhs befaling for at forkynde det som et budskab fra Allâh, bliver han et sendebud. Hvis han kun handler ifølge en tidligere forskrift uden at blive sendt til nogen for at forkynde et budskab fra Allâh, er han en profet og ikke et sendebud.”

Under sin lange tale argumenterede han for forskellen mellem dem begge med Allâhs تَبَارَكَ وَ تَعَالَى ord:

وَمَا أَرْسَلْنَا مِن قَبْلِكَ مِن رَّسُولٍ وَلَا نَبِيٍّ إِلَّا إِذَا تَمَنَّى أَلْقَى الشَّيْطَانُ فِي أُمْنِيَّتِهِ

“Vi har aldrig før dig udsendt et sendebud eller en profet, uden at det skete, når han havde et ønske, at Satan indføjede noget i hans ønske” (22:52)

Han sagde:

مِن رَّسُولٍ وَلَا نَبِيٍّ

“… et sendebud eller en profet …”

Han skilte altså mellem et sendebud og en profet. Han رَحِمَهُ اللهُ beviste forskellen med dette vers. Han har en god tale når han analyserer dette spørgsmål. Henvis til det.