Ibn `Uthaymîns råd til dem som ofte sover Fadjr over

Taler: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthaymîn (d. 1421)

Kilde:

 

Spørgsmål: Det sker ofte, at jeg sover over mig og beder Fadjr først efter solopgang – før jeg går på arbejde. Det gentager sig. Er jeg syndig og hvad skal jeg gøre for at udføre bønnen til tiden?

Svar: Der er mange ting du skal gøre. For det første skal du gå tidligt i seng. Du skal gå tidligt i seng. Derfor hadede profeten  søvn før `Ishâ’ og al diskussion efter den, så at man kunne sove tidligt og vågne tidligt. Det er altså det første du skal gøre.

For det andet skal du inden du går i seng have en fast og beslutsom hensigt at stå op til Fadjr. På denne måde vil det være lettere at komme op.

For det tredje skal du bruge en alarm; stille uret ved siden af hovedet for at det vækker dig. Hvis du frygter at du vil slukke alarmen, slå lyden fra og fortsætte med at sove – stil uret væk en smule. Nogle, af hensyn til bønnen, sætter uret på afstand i en dåse – for at forstærke lyden og dermed gøre det lettere at vågne op. Gør det. Der er intet galt i det.

For det fjerde, såfremt dette ikke er nemt for dig, stil telefonen ved hovedet og bed en af brødrene at ringe til dig når Fadjr indtræder.

Det er vigtigt at gøre dét som vil gøre opvågningen nemmere, så at man kan bede Fadjr til tiden. Og enhver som gør dovenskab til en vane, vil forblive i dovenskab.

Med hensyn til bønnen som bliver bedt udenfor tiden, hvis det var hensigten – bliver den ikke accepteret. Den bliver afvist om man så beder den tusind gange – baseret på profetens  ord:

مَنْ عَمِلَ عَمَلًا لَيْسَ عَلَيْهِ أَمْرُنَا فَهُوَ رَدٌّ

“Den som udfører en handling, som ikke er i overensstemmelse med vores sag, vil blive afvist.” (Muslim 1718)