Ibn `Uthaymin om illustrering af paradis og helvede

Taler: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthaymîn (d. 1421)

Kilde:

 

Spørgsmål: Hvad er dommen for at tegne en have som forestiller paradiset og ilden som forestiller helvedet?

Svar: Det er ikke tilladt, fordi vi kender ikke dets beskaffenhed. Allâh عَزَّ وَجَلَّ sagde:

فَلَا تَعْلَمُ نَفْسٌ مَّا أُخْفِيَ لَهُم مِّن قُرَّةِ أَعْيُنٍ جَزَاء بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ

“Intet menneske ved, hvilke skjulte [skatter af] dyb glæde, der venter dem [troende] som en belønning for deres handlinger.” (32:17)

Vi kender heller ikke til helvedets beskaffenhed. Dets ild er niogtres gange værre end alle ilde i denne verden. Er der nogen, der kan skildre helvedet? Ingen kan gøre det. Fortæl den der gør det, at det er forbudt.

Dagens mennesker er desværre begyndt på at få det næste liv til at fremstå som noget materielt og synligt. Jeg så et stykke papir med forskellige stationer som stod for døden, graven, genopstandelsen, og så videre. Det er som om han forestiller sig livet efter døden som linjer og kvadrater. Meget hensynsløs – وَالْعِيَاذُ بِاللهِ.

Hvordan ved du, derudover, at dette sker efter dette? Vi ved, at graven kommer efter døden og at genopstandelsen kommer efter graven – men hvem kender til detaljerne for rækkefølgen hvad det angår at stå til regnskab, vægte og så videre?

Dette er meget hensynsløst. Det er mærkeligt, at denne pjece deles ud. Dette er en af de udbredte pjecer som fejlagtigt tilskrives profeten صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم. Det er obligatorisk at undgå disse pjecer og advare imod dem.