Hvad er dommen for at bede bag en innovator?

Taler: `Allâmah Muqbil bin Hâdî al-Wâdi`î (d. 1422)

Kilde:

 

Spørgsmål: Hvad er dommen for, at bede bag en innovator, og er der beviser for bønnen bag ham eller beretninger fra Salaf om det?

Svar: Der findes to typer af innovationer:

1 – En innovation som er vantro. Eksempel på sådan vantro er at anse at en retfærdig person gavner og skader med Allâh eller udover Allâh. Hvis hans innovation er vantro, er det ugyldigt at bede bag ham.

2 – En innovation som ikke er vantro. Det er gyldigt at bede bag ham. Sendebudet صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم sagde:

يُصَلُّونَ لَكُمْ، فَإِنْ أَصَابُوا فَلَكُمْ، وَإِنْ أَخْطَئُوا فَلَكُمْ وَعَلَيْهِمْ

“Hvis dem, der leder jer i bønnen, har ret, er det til jeres og deres fordel, oh hvis de tager fejl er det til jeres fordel og deres ulempe.” (al-Bukhârî 694)

Dog råder jeg at I går til Ahl-us-Sunnahs moskéer eller åbner moskéer for Ahl-us-Sunnah, så at I ikke støder på innovatører. Innovatører vil ikke lade dig sprede Sunnah. Vi kalder jo ikke folk til vores forfædres skikke, så at folk ser ned på dette. Vi kalder alle mennesker til sendebudets صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم Sunnah; vi elsker ham og de elsker ham, han er vores formidler og han er deres formidler.

Hvis du kan isolere dig fra innovatørerne uden at forårsage intrige, gør du det. Ellers kan du gå til Ahl-us-Sunnahs moské. Dette er blot et råd, ellers er det gyldigt at bede bag ham – så længe hans innovation ikke er vantro.

Det spiller en rolle at særskille sig. Hvis Ahl-us-Sunnah kan bede sin egen `Îd-bøn og praktisere Sunan, skal de gøre det. Ahl-us-Sunnah kalder ikke til kaos. Skulle vi blive slået og smidt ud af moskéerne, hærder vi. Hvis vores brødre mister sine moskéer, hærder vi. Vi ønsker ikke kaos.

Hvis du kan bygge en moske eller gå til Ahl-us-Sunnahs moské, gør du det. Ellers er bønnen gyldig. Jeg advarer dig mod at bede selv i moskéens hjørne mens muslimene beder – bare fordi imâmen er innovator. Jeg advarer dig mod at bede hjemme mens muslimerne beder – bare fordi imâmen er innovator. Som sagt er bønnen bag ham gyldig.