Da`wah er Djihâd

Taler: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthaymîn (d. 1421)

Kilde:

 

Den fjerde type af mennesker er dem som beskæftiger sig med at kalde til Islâm. Det er en god handling. Det er en type af Djihâd for Allâhs skyld. Der findes to typer af Djihâd; én med våben og én med kundskab. De hører sammen. Allâh تَعَالَى sagde:

وَمَا كَانَ الْمُؤْمِنُونَ لِيَنفِرُواْ كَآفَّةً فَلَوْلاَ نَفَرَ مِن كُلِّ فِرْقَةٍ مِّنْهُمْ طَآئِفَةٌ لِّيَتَفَقَّهُواْ فِي الدِّينِ وَلِيُنذِرُواْ قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُواْ إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ

De troende skal ikke rykke ud til strid alle sammen. Hvis et antal fra hver deling ikke rykker ud, så lad dem tilegne sig forståelse for religionen, og lad dem advare deres folk, når de vender tilbage til dem! Måske tager de sig i agt!” (9:122)

Allâh klarlægger at ikke alle kan være ude i Djihâd. Det går ikke. Én gruppe er ude i Djihâd – mens en anden blev i al-Madînah med sendebudet :

لِّيَتَفَقَّهُواْ فِي الدِّينِ وَلِيُنذِرُواْ قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُواْ إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ

“…så lad dem tilegne sig forståelse for religionen, og lad dem advare deres folk, når de vender tilbage til dem! Måske tager de sig i agt!”

Allâh lod studier svare til Djihâd for Hans skyld.

Hvor er det fortræffeligt når studenter går ud og kalder. Med studenter mener jeg dem som besidder kundskab og veltalenhed. Det er ikke nok at man er veltalende – men ikke besidder kundskab. Der findes mennesker som kan tale, tilrettevise og påvirke – men ikke besidder kundskab. Det påvirker og gavner hjerter i øjeblikket, men nytten er lille. Hvis denne, som er veltalende og i stand til at tilrettevise og påvirke men ikke besidder kundskab, var blevet spurgt eller konfronteret med noget – ville han ikke kunne svare på det. I dette tilfælde bliver nytte til skade – og fordel til ulempe.