Årsagerne til kløften mellem børn og forældre

Taler: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Kilde:

 

Spørgsmål: I dag er der en kløft mellem visse børn og deres forældre. Hvad er årsagerne til det og hvordan skal man behandle det?

Svar: Der er mange årsager. Én af dem er dårlig opdragelse. Fader har forsømt dem, så de er blevet ulydige og oprørske mod ham. Havde han kontrolleret dem og opdraget dem og vænnet dem siden barndommen, ville de ikke have flygtet fra ham.

En anden årsag er dårlig omgangskreds. Hvis barnet omgås andre børn som ikke har fine manerer, bliver det påvirket af dem. Omgangskredsen påvirker, og især de små med umodne forstand. Ligesom forældrene opdrager deres børn med fortræffelige træk, skal de også forhindre dem i at omgås dårlige omgangskreds som ødelægger dem.

En tredje årsag er TV’et de ser på i hjemmet og alt det onde af nøgenhed og upassende handlinger som det består af. Det forårsager også at barnet vender ryggen til sine forældre. De ønsker at efterligne dem, de ser på og ikke være lydige mod forældrene. Forældre skal være opmærksomme på disse faktorer med deres børn.

En fjerde årsag er at fædrene sjusker med at tage barnet med til bønnerne. Profeten  sagde:

مُرُوا أَوْلاَدَكُمْ بِالصَّلاَةِ وَهُمْ أَبْنَاءُ سَبْعِ سِنِينَ وَاضْرِبُوهُمْ عَلَيْهَا وَهُمْ أَبْنَاءُ عَشْرِ سِنِينَ وَفَرِّقُوا بَيْنَهُمْ فِي الْمَضَاجِعِ

“Befal børnene at forrette bønnen når de bliver syv år gamle og slå dem på grund af den når de bliver ti og adskil dem i deres senge.” (Abû Dâwûd 495)

Allâh تَعَالَى sagde:

وَأْمُرْ أَهْلَكَ بِالصَّلَاةِ وَاصْطَبِرْ عَلَيْهَا

“Befal dine husfæller bønnen, og hold selv ud dermed!” (20:132)

Det er obligatorisk at være opmærksom på disse faktorer med børnene. Man skal ikke tage let på tingene i begyndelsen og derefter ønske at være bestemt. Det går ikke. Hvis man derimod er fast besluttet fra starten og allerede da vænner dem til det, bliver det let at opdrage dem. Forældre skal altså være opmærksomme på dette. Faderen er en hyrde, og han er ansvarlig for sin flok. Det samme gælder for moderen. Hun er også ansvarlig for sin flok:

كُلُّكُمْ رَاعٍ، وَكُلُّكُمْ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ

“I er allesammen hyrder og I er allesammen ansvarlige for jeres flokke.” (al-Bukhârî 5200 og Muslim 1829)